PLEŚNIAK

0 (0 ocen)

Jak to ciasta maja do siebie to,że są słodkie. Jednak to ciasto choć posiada cukier nie jest ani słodkie ani gorzkie jak mogliby niektórzy pomyśleć. Wiśnie nadają mu wyjątkowy smak

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki
    dżem wiśniowy
    2 łyżki kakao
    wypestkowane wisnie

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia dodajemy kostkę margaryny,4 żółtka(białko zostawiamy) oraz cukier. To wszystko należy utrzeć. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy aż ciasto zrobi się kruche. Potem ciasto dzielimy na trzy części(cześć która idzie na blaszkę powinna być większa od dwóch pozostałych). Większą część wyłożyć na wysmarowaną blachę(25x35 cm). Do drugiej części dodać kakao. Część z kakaem i ta która pozostała wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Następnie na ta cześć która jest na blaszce kładziemy dżem oraz wypestkowane wiśnie. Na to na tarce trzemy ta cześć z kakaem. Ubijamy pianę z białek i kładziemy na starte ciasto. Na piane trzemy trzecią cześć ciasta.Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Do przestroju można delikatnie posypać cukrem pudrem

Porady

Wypestkowane wiśnie są najlepsze gdy są własnej roboty. Latem włożone do słoiczka czekające aby wyjąc je i skosztować zimowa porą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy