pleśniak

4.5 (178 ocen)

ciasto przepyszne.

Składniki:

  • 4szkl mąki,
    1,5szkl cukru,
    5jajek,
    kostka margaryny,
    kisiel truskawkowy (bez cukru),
    2łyżeczki kakao,
    1łyżeczka pr. do pieczenia,
    ok 1kg jabłek,
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek i zagnieść razem z 1szkl cukru, margaryną, przesianą mąką, i pr. do pieczenia na gładkie ciasto.
    Następnie podzielić ciasto na 2części.
    Do jednej dodać kakao, wyrobić.
    Wszystkie części ciasta włożyć do lodówki na 30min.
    Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plastry.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru (0,5szkl) oraz kisiel.
    Blaszkę wyłożyć 1częścią jasnego ciasta, wyłożyć jabłka, zetrzeć ciemne ciasto,
    wyłożyć pianę i zetrzeć drugą część jasnego ciasta.
    Piec ok. 45min w temp 175stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować