Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Niesamowicie łatwe i szybkie ciasto , które zachwyca każdego!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( tortownica 18 cm )
    - mąka - 2 szklanki
    - żółtko - 4 szt
    - białko - 4 szt
    - masło - 200 g
    - maliny - 300 g
    - proszek - 2 łyżeczki
    - cukier - 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Desery Beza

Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia zagniatamy z miękkim masłem i żółtkami.

    Gładkie , wyrobione ciasto dzielimy na 3 części.

    Pierwszą częścią ” wyklejamy ” delikatnie natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.

    Podpieczone ciasto posypujemy warstwą malin i posypujemy porwanym na kawałeczki ( lub startym na tarce ) drugim ciastem.

    Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wylewamy na ciasto.

    Posypujemy ostatnim ciastem porwanym na kawałki.

    Pieczemy 45 minut / 180C.

    UWAGA!

    Ciasto MUSI wystygnąć w tortownicy , inaczej się rozleje!

Porady

Do ciasta możemy wykorzystac dowolne owoce sezonowe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować