Pleśniak z owocami

0 (0 ocen)

Moja rodzinka uwielbia owocowe ciasta na kruchym spodzie. A taki jest właśnie ten pleśniak...

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki,
    kost. margaryny,
    4 żółtka,
    6 łyżek cukru,
    1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy,
    szczypta soli,
    łyżka śmietany.

    Piana:
    4 białka,
    1/3 szkl. cukru,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej.

    Masa owocowa:
    15 dag rabarbaru,
    25 dag truskawek,
    1/2 szkl. cukru,
    1/3 szkl. wody,
    łyżka mąki ziemniaczanej.

Pleśniak z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników (prócz kakao) zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Do 2 części dodać kakao i wraz z 3 częścią ciasta zamrozić.
  • 2. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać mąkę.
  • 3. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. Truskawki pokroić na ćwiartki. Do garnka wlać wodę, dodać rabarbar oraz cukier. Dusić 5 min na małym ogniu. Dodać truskawki i dusić ok. 5 min. Mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody, mieszając, wlać do masy owocowej. Dusić minutę. Lekko przestudzić. Masę wyłożyć na ciasto, następnie zetrzeć ciemne ciasto i zalać pianą. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 40 min w temp. 200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy