PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI

0 (0 ocen)

Pleśniak to ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu , a że jego smak jest lekko kwaskowy , taki jaki lubi moja rodzina, to często gości w moim domu . Polecam wszystkim łasuchom ten przepis stary jak świat :-)

Składniki:

  • -3 szklanki mąki pszennej
    -1 kostka masła
    -4 jaja (białka , żółtka)
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2/3 szklanki + 3 łyżki cukru
    -2 łyżki kakao
    -szczypta soli
    -1 duży słoik dżemu - ja użyłam domowej konfitury z jeżyn i dorzuciłam 250g świeżych owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone masło siekam z mąką , proszkiem do pieczenia i 3 łyżkami cukru. Oddzielam żółtka od białek . Żółtka dodaje do posiekanego ciasta i szybkimi ruchami zagniatam go . Dzielę ciasto na trzy części , do jednej z nich dodaję kakao i zagniatam jeszcze raz . Tak przygotowane części ciasta schładzam w zamrażalniku . Po 20 min. jasną część ciasta ścieram na grubych oczkach tarki na dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej blachy . Następnie smaruję dżemem i jeżeli mam to posypuję owocami . Na dżem ścieram kolejną warstwę ciasta , tym razem ciemną , a na nią wykładam pianę z białek ubita ze szczyptą soli i 2/3 szklanki cukru . Na wierzch ścieram ostatnią część ciasta (jasną ). Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min. Ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać rozgrzaną konfiturą .
    SMACZNEGO :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować