Pleśniak z powidłami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielam od żółtek.
Mąkę przesiewam proszkiem do pieczenia,dodaję 1/4 cukru,cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę oraz miękkie masło.
Zagniatam ciasto a następnie dzielę je na 3 części( jedna czesc nieco większa) .
Do jednej z tych mniejszych częsci dodaję kakao .
Obie mniejsze części wkładam do zamrażalnika na kwadrans
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam jasnym ciastem,nakłuwam je widelcem
Na tym ciescie rozprowadzam powidła a nastepnie scieram na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto.
Na warstwie kakaowej kruszonki rozprowadzam ubitą z resztą cukru piane z białek
Na piane scieram ostatnia cześć jasnego kruchego ciasta.
Placek wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut
i piekę temperaturze 180-190 stopni.
Przed podaniem oprószam wierzch cukrem pudrem, smacznego
Komentarze