Pleśniak z powidłami i kruszonką

4.49 (179 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pyszne i proste ciasto:)-plesniak:)-polecam

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
    250 g masła
    2 łyżki śmietany, najlepiej 18%
    3\4 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    powidła śliwkowe
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Desery

Pleśniak z powidłami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielam od żółtek.

    Mąkę przesiewam proszkiem do pieczenia,dodaję 1/4 cukru,cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę oraz miękkie masło.
    Zagniatam ciasto a następnie dzielę je na 3 części( jedna czesc nieco większa) .
    Do jednej z tych mniejszych częsci dodaję kakao .

    Obie mniejsze części wkładam do zamrażalnika na kwadrans
    Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam jasnym ciastem,nakłuwam je widelcem
    Na tym ciescie rozprowadzam powidła a nastepnie scieram na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto.
    Na warstwie kakaowej kruszonki rozprowadzam ubitą z resztą cukru piane z białek
    Na piane scieram ostatnia cześć jasnego kruchego ciasta.
    Placek wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut
    i piekę temperaturze 180-190 stopni.
    Przed podaniem oprószam wierzch cukrem pudrem, smacznego

Porady

blaszka 35 na 25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować