Pleśniak z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny deser do porannej kawy, Ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    65 dag mąki
    ½ kostki masła
    ½ kostki margaryny
    ½ szklanki cukru kryształu
    1 łyżka cukru waniliowego
    6 żółtek
    3,5 łyżki śmietany 18%
    3,5 łyżki wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Piana:
    6 białek
    3 łyżeczki kisielu truskawkowego
    ½ szklanki cukru
    Dodatkowo:
    40 dag truskawek

Pleśniak z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem i margaryną. Dodajemy żółtka, cukry, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy ponownie ciasto. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (wym. 25cmx35cm). Mniejsze porcje ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy kisiel oraz cukier. Miksujemy.
  • 3. Na cieście na blaszce układam truskawki. Na owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Wykładamy pianę, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy