Plince z pomoćką

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane przekładane podsmażaną wędzonką polane sosem na bazie kwaśnej śmietany i twarogu z cebulą oraz czosnkiem. To typowe warmińsko-mazurskie danie:)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 50 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - mleko: 50 mililitrów
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

    - twaróg: 50 gramów
    - śmietana 18%: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek (ząbek): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

    - wędzonka: 150 gramów
    - Szczypiorek posiekany: 4 łyżki
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Plince z pomoćką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Plince z pomoćką 1. Pomoćka: Twaróg rozgniatamy z kwaśną śmietaną, dodajemy zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
  • Plince z pomoćką 2. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.
  • Plince z pomoćką 3. Plince: Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą.
  • Plince z pomoćką 4. Z masy odciskamy wodę i zalewamy wrzącym mlekiem.
  • Plince z pomoćką 5. Następnie dodajemy jajka, mąkę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
  • Plince z pomoćką 6. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy placki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
  • Plince z pomoćką 7. Plastry wędzonki podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia.
  • Plince z pomoćką 8. Pomiędzy usmażone plince wkładamy podsmażona wędzonkę.
  • Plince z pomoćką 9. Przed podaniem polewamy plince pomoćką, całe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować