Pluszki - rosyjskie drożdżówki z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, odstawić na 15 minut do "ruszenia".
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, cukier, masło, majonez, sól i zagnieść elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Ciasto podzielić na 16 części, uformować z nich kuleczki i poukładać na omączonej stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić w takiej postaci na 10 minut do napuszenia.
W tym czasie twaróg dobrze pognieść widelcem, dodać miękkie masło, cukry i żółtko, dokładnie wymieszać.
Następnie każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie serowe (nie za dużo) i zwinąć w rulonik.
2.Rulonik przeciąć pośrodku tak, aby na końcach zostało nierozcięte około 1/4 długości wałeczka.
3.Następnie końce wywinąć pod spód i włożyć do środka powstałego nacięcia.
4.a potem z drugiej strony :)
5.Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 - 25 minut.
Porady
Bułeczki możemy również przełożyć gotową masą makową.
Komentarze