50 g fety,
kilka czarnych oliwek,
mały pomidor,
łyżka natki pietruszki i koperku,
2 łyżeczki soku z cytryny,
ew. skórka starta z połowy cytryny,
połowa małej cebuli,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, majeranek (do smaku)
opcjonalnie:
warzywa do upieczenia z rybą (u mnie ziemniaki, marchew, seler, por),
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek
Pstrąg faszerowany fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa pokroić na równej wielkości kawałki, przyprawić, polać odrobiną oliwy. Pomidora pozbawić pestek i pokroić w kostkę, oliwki i czosnek w plasterki. Cebulę i zioła drobno posiekać. Do warzyw i ziół wkruszyć fetę, doprawić całość, dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Farszem nadziewać wnętrze ryby, uprzednio posypane tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Warzywa piec w 180 stopniach około 15-20 minut, następnie na blaszce ułożyć nafaszerowaną rybę i piec dalej około 25 minut lub do miękkości składników.
Komentarze