Pstrąg faszerowany warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i ułożyć na folii aluminiowej. Warzywa umyć, obrać (oprócz cukinii) i pokroić w słupki. Wymieszać z keczupem, łyżką oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2.Przygotowanym nadzieniem nafaszerować pstrągi i spiąć wykałaczkami. Natrzeć pozostałą oliwą, obłożyć posiekaną natką i koperkiem.Na wierzchu rozłożyć połówki plasterków cytryny.
3.Tak przygotowane ryby zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin.(aby smaki się przegryzły). Pozostały farsz również zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce.
4..Pstrągi wstawić do piekarnika i zapiekać ok.40 minut w 180st.Po upieczeniu wyłożyć na półmisek i obłożyć pieczonymi warzywami. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Porady
* warzywa można wcześniej krótko przesmażyć na patelni
* warzywa pieczone w podanym czasie są lekko chrupiące, jeśli ktoś woli bardziej miękkie, to należy wydłużyć czas pieczenia
Komentarze