Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi

0 (0 ocen)

Pyszna,delikatna rozpływająca się w ustach ryba.Polecam :)

Składniki:

  • Pstrąg łososiowy filet świeży 350g
    sok z dwóch plastrów cytryny
    kilkanaście wiórek schłodzonego masła
    3 kolorowe papryki (zielona,żółta,czerwona)
    1 duża czerwona cebula
    sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
    2 łyżki olej
    PONADTO:
    1 łyzka olej,naczynie żaroodporne/blaszka,folia aluminiowa

Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dusimy paprykę 1. Umyte,oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Wszystko razem podduszamy na rozgrzanym oleju pod przykryciem do lekkiego zwiędnięcia-odstawiamy.
  • pstrąg przed pieczeniem 2. Kiedy papryka sie dusi przygotowujemy rybę.Ściagamy skórę,myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym i przecinamy na pół.Porcje ryby wykładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Na filety wyciskamy sok z cytryny,solimy,pieprzymy i rozrzucamy kawałki wiórek masła.Zakrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180*C ok. 25 min.(grzanie góra-druga półka od góry)
  • Smacznego :-) 3. Na talerz wykładamy porcję podduszonych warzyw na to układamy filet ryby i podajemy np. z ryżem :-)

    Smacznego . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy