pstrąg łososiowy pieczony z salsą pomidorową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna ryba z pomidorami. Źródło: kotlet.tv

  • 40 min

Składniki:

  • pstrąg łososiowy - 2 filety,
    2 pomidory,
    kilka listków świeżej bazylii,
    2 łyżki oliwy,
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, oregano,
    opcjonalnie 2 łyżeczki octu jabłkowego

Pstrąg łososiowy pieczony z salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieramy ze skorki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy oliwę, posiekaną bazylię, rozgnieciony czosnek i przyprawiamy. Odstawiamy na około 30 minut. Pstrąga myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na wierzch ryby kładziemy salsę pomidorową i ewentualnie skrapiamy octem jabłkowym. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy