Pstrąg łososiowy z nerkowcami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Soczysty, różowiutki pstrąg w panierce z orzeszkami nerkowca. Bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa ryba.

  • 30 min

Składniki:

  • -6 kawałków (po ok 150 g) pstrąga łososiowego
    -1/2 saszetki dobrej jakości przyprawy do ryb
    -2 jaja
    -2-3 łyżki mąki
    -50 g orzechów nerkowca
    -olej do smażenia

Pstrąg łososiowy z nerkowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Posypujemy z każdej strony przyprawą do ryb i odkładamy na 15 minut.
  • 2 2. Orzeszki nerkowca rozdrabniamy (spokojnie możemy to zrobić za pomocą wałka do ciasta) i mieszamy z mąką. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Rybę maczamy w jajku i panierujemy w mące z orzeszkami.
  • 3 3. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie ryż i sałatka ze świeżych warzyw).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy