Soczysty, różowiutki pstrąg w panierce z orzeszkami nerkowca. Bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa ryba.
30 min
Składniki:
-6 kawałków (po ok 150 g) pstrąga łososiowego
-1/2 saszetki dobrej jakości przyprawy do ryb
-2 jaja
-2-3 łyżki mąki
-50 g orzechów nerkowca
-olej do smażenia
Pstrąg łososiowy z nerkowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Posypujemy z każdej strony przyprawą do ryb i odkładamy na 15 minut.
2.Orzeszki nerkowca rozdrabniamy (spokojnie możemy to zrobić za pomocą wałka do ciasta) i mieszamy z mąką. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Rybę maczamy w jajku i panierujemy w mące z orzeszkami.
3.Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie ryż i sałatka ze świeżych warzyw).
Komentarze