Pstrąg smażony

5 (147 ocen)

  • 10 min

Pstrąga po raz pierwszy jadłam w Bieszczadach .Ten jest niemal identyczny.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi każdy ok 300 g
    2 łyżki oliwy
    sok z cytryny
    sól
    1 łyżka mąki
    olej do smażenia na średnio głębokim tłuszczu
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pstrąg smażony 1. Pstrągi skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić.
    W tym czasie przygotować ziemniaki na frytki i sałatkę.
    Wstawić frytki do smażenia.
    W głębokiej patelni (wook) rozgrzać tłuszcz, ryby posypać solą i mąką.
    Ułożyć w tłuszczu i smażyć z każdej strony ok 5-7 min. Uważając by ryby się nie przypaliły.
  • pstrąg smażony 2. Delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku. skropić sokiem z cytryny, udekorować cytryną i natką pietruszki, podać z frytkami i sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować