Znudził mi się pstrąg z cytrynką , więc postanowiłam zrobić go inaczej - efekt super. :))
30 min
Składniki:
2 pstrągi wypatroszone
1 duży ząbek czosnku
1 duża cebula
3-4 ogórki kiszone
4 łyżki wody spod ogórków kiszonych
pieprz
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżka masła
3 szkl wody
Pstrąg po kapitańsku "smażony" na wodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę opłukujemy zimną wodą, osuszamy. Środek ryby pieprzymy i posypujemy skórką z cytryny. Odstawiamy na bok
2.Patelnie rozgrzewamy , wlewamy 3 szkl wody podgrzewamy aż zacznie się gotować
Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do gotującej się wody, gotujemy 3-4 min, w tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobniutka kostkę dodajemy do gotującej się wody. Dodajemy 4 łyżki wody spod ogórków. Gotujemy
3.Ogórki koszone kroimy w drobną kostkę, dodajemy do wody z cebulą i czosnkiem, dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem, kładziemy ryby. Dusimy z każdej strony po 10-15 min, aż mięso będzie dobre/
4.Ryby nakładamy na talerz, pozostały sos na talerzu zagęszczamy mąką. Polewamy sosem ryby
Komentarze