Pstrąg po piracku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą i odstawić do lodówki na około 3 godziny.
2.Przygotować farsz: słodką paprykę oczyścić z ziaren, pokroić w paski, ogórka w plastry, a cebulę w piórka - warzywa lekko posolić i wymieszać w misce.
3.Pstrąga naciąć na jednym z boków (4 - 5 nacięć w poprzek), oprószyć słodką i ostrą papryką w proszku i napełnić farszem ( część farszu pozostanie).
Rybę zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
4.Koncentrat pomidorowy rozrobić w wodzie i wlać do naczynia, w którym umieściliśmy rybę. Do sosu dołożyć pozostały farsz i ostrą papryczkę ( w całości).
5.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 30 - 35 minut. Pod koniec pieczenia rozchylić folię na rybie.
Porady
Takiego pstrąga możemy również przygotować na grillu - do farszu dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Komentarze