Pstrąg pieczony na pomarańczach

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pachnący pomarańczą, szybki i pyszny pstrąg poleca się nie tylko na zimowe obiady :)

  • 25 min

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga tęczowego (po 200 gram każdy )
    2 łyżeczki pasty miso
    sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
    3-4 łyżeczki brązowego cukru
    ½ papryczki chilli
    2 pomarańcze
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony na pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga lekko płuczemy, osuszamy. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą pastę miso, cukier brązowy, posiekane chilli, skórkę i sok z pomarańczy.

    Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pstrąga i marynujemy go minimum godzinę. Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy je na plasterki.

    Na papierze pergaminowym układamy plasterki pomarańczy a na nich pstrąga (każdy kawałek osobno). Pergamin zawijamy jak sakiewkę i tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, po tym czasie pergamin odchylamy i pieczemy rybę jeszcze 5 minut aby ładnie się zarumieniła.

    Upieczonego pstrąga serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego ;D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Pomarańcze Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować