Pachnący pomarańczą, szybki i pyszny pstrąg poleca się nie tylko na zimowe obiady :)
25 min
Składniki:
4 filety z pstrąga tęczowego (po 200 gram każdy )
2 łyżeczki pasty miso
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
3-4 łyżeczki brązowego cukru
½ papryczki chilli
2 pomarańcze
sól, pieprz
Pstrąg pieczony na pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga lekko płuczemy, osuszamy. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą pastę miso, cukier brązowy, posiekane chilli, skórkę i sok z pomarańczy.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pstrąga i marynujemy go minimum godzinę. Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy je na plasterki.
Na papierze pergaminowym układamy plasterki pomarańczy a na nich pstrąga (każdy kawałek osobno). Pergamin zawijamy jak sakiewkę i tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, po tym czasie pergamin odchylamy i pieczemy rybę jeszcze 5 minut aby ładnie się zarumieniła.
Upieczonego pstrąga serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego ;D
Komentarze