Pstrąg pieczony z masełkiem czosnkowym i pietruszką

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Delikatna i pyszna rybka, pachnąca czosnkiem i ziołami. Soczysta, dzięki dodatkowi dużej ilości masła. Warto spożywać ryby, są bardzo zdrowe dla naszego organizmu.

  • 60 min

Składniki:

  • -2 pstrągi patroszone
    -3 ząbki czosnku
    -100 g masła
    -pęczek świeżej natki pietruszki
    -3 łyżki przyprawy do ryb
    -sól

    dodatkowo:
    -folia aluminiowa
    -wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Pstrąg pieczony z masełkiem czosnkowym i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Rybę dokładnie myjemy, oczyszczamy, osuszamy na papierowym ręczniku i nacieramy przyprawą do ryb z każdej strony (także od środka). Wkładamy na 20 minut do lodówki.
  • 2 2. Miękkie masło dokładnie mieszamy ze szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 3 3. Do środka ryby wkładamy masło (2 łyżeczki masła zostawiamy, aby położyć na wierzchu ryb) oraz po połowie pietruszki. Spinamy wykałaczkami. Rybę układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na wierzchu układamy masło. Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach, aż skórka się ładnie zrumieni. Smacznego!

Porady

Tak przygotowany pstrąg dobrze smakuje z bagietką czosnkową i surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować