Pstrąg pieczony z orzechami

4.49 (150 ocen)

Pyszna rybka z piekarnika

Składniki:

  • 1 średni pstrąg
    sól, pieprz cytrynowy
    3 plastry cytryny + 1 łyżka soku do skropienia
    posiekany koperek + gałązki do dekoracji
    garść posiekanych orzechów włoskich
    5 małych plastrów zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25uclif 1. Rybę sprawić, umyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Odstawić na jakieś 20 minut.
  • image-0he84gp 2. Po tym czasie położyć na folię aluminiową, posypać koperkiem i siekanymi orzechami wierzch i środek, włożyć plastry cytryny.
  • image-1kvjes9 3. Wierzch przykryć plastrami masła, spód podlać dwiema łyżkami wody, zamknąć folię i wstawić do gorącego piekarnika.
  • image-268gjxe 4. Piec w 180 stopniach 20 -30 minut, w zależności od wielkości pstrąga.
  • image-1auj0dp 5. Na 10 minut przed końcem odwinąć folię i pozwolić aby orzeszki pięknie się zrumieniły
  • image-0rbn8ae 6. Podawać obłożone gałązkami koperku.
    Taka rybka doskonale pasuje do frytek, ale też pyszna jest z pieczywem.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Orzechy Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować