Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie

4.5 (156 ocen)

  • 55 min

Delikatna ryba jaką jest pstrąg tęczowy nie wymaga ostrych dodatków, aby nie popsuć jej smaku użyłam śmietany i koperku,podałam z ziemniakami z piekarnika.

  • 55 min

Składniki:

  • 35 dag pstrąga tęczowego świeżego ze skórą
    1/2 cytryny
    1 marchewka
    1/2 pora
    1 duży ząbek czosnku
    20 dag śmietany 18%
    1 łyżka oleju
    pęczek koperku
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kroimy na kawałki rybę 1. Filet z pstrąga opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki skropić dobrze sokiem z cytryny,oprószyć solą i pieprzem cytrynowym zostawić w lodówce na 30 minut
  • Jarzynka 2. Marchewkę obraną i umytą pokroić na cienkie słupki a por w krążki.W rondlu rozgrzać olej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę i por poddusić 5 minut lekko dosolić do smaku.
  • przed pieczeniem 3. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko ułożyć warzywa, oraz rybkę,ze śmietany soli cukru i pieprzu oraz świeżego posiekanego koperku przyrządzić sos zalać rybę piec 25 minut w temp 180*c.

Porady

Do jarzynki można dodać kilka plastrów młodej cukinii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować