Delikatna ryba jaką jest pstrąg tęczowy nie wymaga ostrych dodatków, aby nie popsuć jej smaku użyłam śmietany i koperku,podałam z ziemniakami z piekarnika.
55 min
Składniki:
35 dag pstrąga tęczowego świeżego ze skórą
1/2 cytryny
1 marchewka
1/2 pora
1 duży ząbek czosnku
20 dag śmietany 18%
1 łyżka oleju
pęczek koperku
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
szczypta cukru
Pstrąg tęczowy w koperkowej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z pstrąga opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki skropić dobrze sokiem z cytryny,oprószyć solą i pieprzem cytrynowym zostawić w lodówce na 30 minut
2.Marchewkę obraną i umytą pokroić na cienkie słupki a por w krążki.W rondlu rozgrzać olej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę i por poddusić 5 minut lekko dosolić do smaku.
3.Naczynie żaroodporne natłuścić lekko ułożyć warzywa, oraz rybkę,ze śmietany soli cukru i pieprzu oraz świeżego posiekanego koperku przyrządzić sos zalać rybę piec 25 minut w temp 180*c.
Porady
Do jarzynki można dodać kilka plastrów młodej cukinii.
Komentarze