Pstrąg w łódkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi patroszymy, wycieramy
ze śluzu, usuwamy łuski
i myjemy. Osuszamy i nacieramy
solą wewnątrz oraz na zewnątrz. Do środka każdej
ryby wkładamy łyżkę masła
czosnkowego.
2.Kawałki folii aluminiowej
natłuszczamy oliwą, układamy
pstrągi. Czosnek kroimy w plasterki.
Koperkiem i czosnkiem
obkładamy ryby. Posypujemy
ziołowym pieprzem.
3.Folie zwijamy w łódeczki,
zostawiając odkrytą górę.
Wkładamy na rozgrzany ruszt
i pieczemy do miękkości. Pod
koniec na rybach układamy
wiórki masła. Po upieczeniu
usuwamy czosnek i koperek.
Cytrynę sparzamy, kroimy
w ćwiartki. Pstrągi podajemy
w folii, udekorowane cytryną.
Komentarze