Pstrąg w pomarańczach z marchewką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 190°C.
Pokrojone ziemniaki włożyć do miseczki, skropić oliwą, posypać przyprawami, może być mieszanka do warzyw lub sama sól i pieprz. Włożyć do piekarnika i piec przez ok 30 min.
Roztopionym masłem natrzeć ryby w środku i na zewnątrz.
Przekroić 1 pomarańczę na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok i skropić nim ryby, w środku i na zewnątrz. Przyprawić solą i pieprzem.
2.Ryby włożyć do piekarnika lub w folii aluminiowej na rozgrzany ruszt i piec przez ok 20 min.
3.W między czasie, obrać i pokroić na cząsteczki 1 pomarańczę. Wrzucić na patelnię razem z łyżeczką miodu i pozostałą częścią masła. Dodać marchewkę i smażyć przez kilka minut.
4.Upieczone ryby wyłożyć na talerze, posypać płatkami migdałów. Podawać z pieczonymi ziemniakami i glazurowaną w pomarańczy marchewce.
Komentarze