Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym

4.48 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Pstrąg w sosie śmietanowo porowym to propozycja na szybki i prosty obiad, ryba jest soczysta dzięki leżakowaniu w marynacie, a sos porowy dodaje jej delikatności. Idealnie nadaje się na świąteczny stół.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 pstrągi wypatroszone

    Marynata:
    2 łyżki oliwy
    1/2 cytryny-sam sok
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    sól morska do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    przyprawa do ryby do smaku

    Sos porowy:
    1 por
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    1 czubata łyżeczka mąki pszennej
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
    1 łyżeczka posiekanego koperku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba Sosy

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypatroszone i umyte pstrągi dzielimy na dzwonka,

    oprószamy w misce przyprawami, dodajemy ocet balsamiczny oraz oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy,
    by ryba dokładnie pokryła się przyprawami,przykrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki
  • 2. Sos porowy:
    Pora kroimy na krążki, w rondelku rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkosci,wsypujemy mąkę , chwilę mieszamy i cienkim strumieniem wlewamy bulion, zagotowujemy, wlewamy śmietankę dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje.
    Zestawiamy z ognia.
  • 3. Rybę wyjmujemy z lodówki, owijamy w folię aluminiową lub układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.
    Podajemy z sosem porowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Por Pstrąg Ryby Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować