Pstrąg w sosie śmietanowo porowym to propozycja na szybki i prosty obiad, ryba jest soczysta dzięki leżakowaniu w marynacie, a sos porowy dodaje jej delikatności. Idealnie nadaje się na świąteczny stół.
30 min
Składniki:
2 pstrągi wypatroszone
Marynata:
2 łyżki oliwy
1/2 cytryny-sam sok
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól morska do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
przyprawa do ryby do smaku
Sos porowy:
1 por
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypatroszone i umyte pstrągi dzielimy na dzwonka,
oprószamy w misce przyprawami, dodajemy ocet balsamiczny oraz oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy,
by ryba dokładnie pokryła się przyprawami,przykrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki
2.Sos porowy:
Pora kroimy na krążki, w rondelku rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkosci,wsypujemy mąkę , chwilę mieszamy i cienkim strumieniem wlewamy bulion, zagotowujemy, wlewamy śmietankę dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje.
Zestawiamy z ognia.
3.Rybę wyjmujemy z lodówki, owijamy w folię aluminiową lub układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.
Podajemy z sosem porowym.
Komentarze