Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami

0 (0 ocen)

Gotowe ryby podajemy do pieczywa, frytek lub pieczonych ziemniaków. To pyszna propozycja na wigilijne danie lub świąteczny obiad.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 pstrągi średniej wielkości,
    • 2 łyżki suszonych grzybów,
    • 40 dag kapusty kiszonej,
    • 1 jajko,
    • 3 liście laurowe,
    • 1łyżeczka kminku,
    • 2 ziela angielskie,
    • 1 cytryna,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Natka pietruszki do oprószania
    • Olej rzepakowy do skropienia ryb
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kapusty 1. Kapustę dokładnie odciskamy z soku i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej liście laurowe, kminek i ziele algierskie. Całość podlewamy szklanką wody i dusimy około 1- 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy stan wody.
  • grzyby przed gotowaniem 2. Namoczone dzień wcześniej grzyby także stawiamy na ogniu i gotujemy około 30 minut. Gotowe dodajemy do kapusty.
    Kapustę wraz z grzybami doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i strudzimy delikatnie. Do przestudzonej dodajemy jajko.
  • przyprawianie ryb 3. Ryby przepłukujemy i osuszamy. Gotowe pstrągi skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem do smaku.
  • napełnianie 4. Tak przygotowane nadziewamy kapustą z grzybami.
  • przed pieczeniem 5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim ryby, które także skrapiamy olejem. Na ich wierzchu układamy plasterki cytryny, a całość posypujemy natką pietruszki.
    Ryby wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 35-40 minut w 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pstrąg Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować