Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę dokładnie odciskamy z soku i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej liście laurowe, kminek i ziele algierskie. Całość podlewamy szklanką wody i dusimy około 1- 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy stan wody.
2.Namoczone dzień wcześniej grzyby także stawiamy na ogniu i gotujemy około 30 minut. Gotowe dodajemy do kapusty.
Kapustę wraz z grzybami doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i strudzimy delikatnie. Do przestudzonej dodajemy jajko.
3.Ryby przepłukujemy i osuszamy. Gotowe pstrągi skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem do smaku.
4.Tak przygotowane nadziewamy kapustą z grzybami.
5.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim ryby, które także skrapiamy olejem. Na ich wierzchu układamy plasterki cytryny, a całość posypujemy natką pietruszki.
Ryby wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 35-40 minut w 200°C.
Komentarze