Pstrąg z sosem i ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

U rodziny Koniuszych z Bartoszyc zajadaliśmy się pysznym pstrągiem.

Składniki:

  • ● 4 pstrągi
    ● 1 kg ziemniaków
    ● oliwa lub olej rzepakowy
    ● sól morska, pieprz
    ● zioła prowansalskie
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● cytryna i natka pietruszki do dekoracji
    Sos: 2 duże pomidory
    ● duża cebula
    ● 2-3 papryczki piri-piri lub 1/2 chili
    ● cytryna
    ● 100 ml półsłodkiego czerwonego wina
    ● 150 ml słodko-pikantnego sosu chili
    ● sól morska, pieprz

Pstrąg z sosem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy i kroimy w 1-cm plastry. Oprószamy ziołami
    i solą. Smażymy na oliwie.
  • 2. Pstrągi sprawiamy, myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Ostrym nożem robimy po 3 nacięcia na jednym boku każdej ryby. Blachę natłuszczamy. Wykładamy pstrągi. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Pieczemy 15 minut w 200 °C.
  • 3. Pikantny sos: pomidory, cebulę i papryczki siekamy. Wlewamy wino, sos i sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Komentarze

Podobne przepisy