U rodziny Koniuszych z Bartoszyc zajadaliśmy się pysznym pstrągiem.
Składniki:
● 4 pstrągi
● 1 kg ziemniaków
● oliwa lub olej rzepakowy
● sól morska, pieprz
● zioła prowansalskie
● sok z 1/2 cytryny
● cytryna i natka pietruszki do dekoracji
Sos: 2 duże pomidory
● duża cebula
● 2-3 papryczki piri-piri lub 1/2 chili
● cytryna
● 100 ml półsłodkiego czerwonego wina
● 150 ml słodko-pikantnego sosu chili
● sól morska, pieprz
Pstrąg z sosem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy i kroimy w 1-cm plastry. Oprószamy ziołami
i solą. Smażymy na oliwie.
2.Pstrągi sprawiamy, myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Ostrym nożem robimy po 3 nacięcia na jednym boku każdej ryby. Blachę natłuszczamy. Wykładamy pstrągi. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Pieczemy 15 minut w 200 °C.
3.Pikantny sos: pomidory, cebulę i papryczki siekamy. Wlewamy wino, sos i sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze