Kolejne podejście do pstrągów. Tym razem z piekarnika :)
45 min
Składniki:
2 pstrągi (ok. 0,5 kg)
1/4 główki kapusty
(ja akurat miałam pekinkę)
0,5 kg pomidorów
2 grubsze plasterki masła
2 ząbki czosnku
kilka plasterków pomidora i cebuli
po kilka gałązek zielonej pietruszki, tymianku i rozmarynu
sok z cytryny
sól, pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżeczka suszonego koperku lub pęczek świeżego
Pstrąg na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, obsypać solą i pieprzem i nadziać posiekanymi ziołami. Odstawić do lodówki. Na rozgrzana patelnię wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Kiedy sok odparuje dodać poszatkowana kapustę i koperek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Każdej rybce włożyć do brzuszka masełko, pomidorka, cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Rybki ułożyć na kapuście i przykryć folią aluminiową.
2.Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Komentarze