Pstrągi w płatkach migdałowych

0 (0 ocen)

Chrupiące płatki, delikatna ryba o pietruszkowo- maślanym smaku- to propozycja na Świąteczne danie, ale nie tylko:). Pstrą to jedna z moich ulubionych ryb, więc najczęściej gości u mnie w domu. POLECAM!

Składniki:

  • Składniki :
    • 2 duże pstrągi,
    • 5 dag masła,
    • pęczek natki pietruszki,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 4 łyżki płatków migdałowych,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz

Pstrągi w płatkach migdałowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane pietruszkowe masło 1. Ryby dokładnie oczyszczamy, przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowe przedkładamy do naczynia żaroodpornego w którym będą pieczone.
    Czosnek obieramy, natkę pietruszki drobno siekamy. Miękkie masło łączymy z większą częścią pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Tak przygotowane dzielimy na dwie części.
  • napełnianie ryb 2. Pietruszkowe masło wkładamy w środek ryb.
  • przed pieczeniem 3. Wierzch ryb posypujemy pozostałą częścią pietruszki oraz płatkami migdałowymi.
  • pieczenie 4. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie folie zdejmujemy, a ryby pieczemy kolejne 15-20 minut (długoś pieczenia zależy od wielkości ryb).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy