Chrupiące płatki, delikatna ryba o pietruszkowo- maślanym smaku- to propozycja na Świąteczne danie, ale nie tylko:). Pstrą to jedna z moich ulubionych ryb, więc najczęściej gości u mnie w domu. POLECAM!
Pstrągi w płatkach migdałowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby dokładnie oczyszczamy, przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowe przedkładamy do naczynia żaroodpornego w którym będą pieczone.
Czosnek obieramy, natkę pietruszki drobno siekamy. Miękkie masło łączymy z większą częścią pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Tak przygotowane dzielimy na dwie części.
2.Pietruszkowe masło wkładamy w środek ryb.
3.Wierzch ryb posypujemy pozostałą częścią pietruszki oraz płatkami migdałowymi.
4.Naczynie żaroodporne przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie folie zdejmujemy, a ryby pieczemy kolejne 15-20 minut (długoś pieczenia zależy od wielkości ryb).
Komentarze