Pstrągi z warzywami na słodko-kwaśno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pyszna potrawa z pstrąga, mojej ulubionej ryby

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    1 kg pstrągów
    3 marchewki
    2 pietruszki
    0,5 selera
    1 por
    dodatkowy składnik:
    1 mały koncentrat pomidorowy
    składniki robocze:
    mąka
    sok z cytryny
    3 liście laurowe
    6 szt ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    cukier
    olej do smażenia

Pstrągi z warzywami na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi umyć , wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki i posolić .
    Odstawić na 1 godzinę .Następnie obtoczyć w mące.
    Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej rybę z obu stron na rumiano.
    Warzywa umyć i obrać. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por /białą cześć/pokroić na plasterki.
    Rozdrobnione warzywa usmażyć na reszcie oleju .Dodać ziele angielskie, liście laurowe ,koncentrat pomidorowy ,szklankę wody i dusić około 10 min.
    Doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
    W naczyniu szklanym ułożyć warstwę ryby i warstwę warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy