Pszenny chlebek na drożdżach

5 (151 ocen)

  • 5 godz. 50 min

Przepis jak najbardziej sprawdzony – piekłam chlebek w ten sposób już kilka razy : ) Polecam do wypróbowania, bo wbrew pozorom prosto się go robi.

  • 5 godz. 50 min

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
    20 gram drożdży
    1 szklanka mleka
    1,5 szklanki wody
    1/4 kostki margaryny
    2 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pszenny chlebek na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i czekamy aż drożdże się nieco rozpuszczą, następnie wlewamy 0,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody oraz wsypujemy 0,5 szklanki mąki pszennej i mieszamy drewnianą łyżką – odstawiamy do 5 minut. W tym czasie topimy margarynę a mleko łączymy z pozostałą (1 szklanką) wrzącej wody. Następnie do zaczynu wlewamy stopioną margarynę, dodajemy sól oraz na przemian stopniowo dolewamy mleko z wodą oraz wsypujemy przesianą mąkę – ciągle mieszamy drewnianą łyżką.
  • przed pieczeniem 2. Kiedy dodamy już wszystkie składniki to ciasto przerzucamy na blat i zagniatamy do 7 minut. Ciasto ma być sprężyste, w środku może być lekko lepkie (nie może być twarde, nie dosypujemy mąki). Po dokładnym wygnieceniu ciasta, kulę smarujemy delikatnie olejem (ok. 1 łyżką oleju smarujemy ciasto dookoła). Przekładamy do plastikowej miski, którą szczelnie owijamy folią spożywczą. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1.5-2h, ja stawiam na krześle obok kaloryfera i owijam dodatkowo kocem.
  • pieczemy 3. Po tym czasie (ciasto powinno podwoić swoją objętość), przekładamy ciasto na blat, energicznie uderzamy w nie raz ręką (by pozbyć się gazów), a następnie szybko zagniatamy przez 2-3 minuty. Ciasto dzielimy na 2 części (1 nieco mniejsza) i przekładamy je do keksówki i podłużnej blaszki, które wcześniej smarujemy margaryna i wysypujemy tartą bułką. Blaszki nakrywamy lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno wyrosnąć), następnie ciasto nacinamy po skosie, smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 180* i pieczemy 30-33minuty. Wyciągamy z piekarnika i na chwilę przykładamy do skórki namoczony przegotowaną wodą jednorazowy ręcznik (skórka będzie dalej chrupka, ale nie będzie się kruszyć przy krojeniu). Chleb od razu wyciągamy z blaszek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (nie kroimy przed ostudzeniem!!), chleb jeszcze „dochodzi” od swojej temperatury. Chlebek ma pyszną, chrupiącą skórkę i niebywale mieciutki środek – polecam : )

Porady

Chlebek z racji tego, że musi dość długo odstać zanim będzie można go piec, a potem przynajmniej godzinę musi stygnąć warto zacząć robić przed południem, tak by na kolacje był już gotowy ; )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować