Pszenne bułeczki śniadaniowe z makiem

4.5 (175 ocen)

Te bułeczki przygotowujemy wieczorem , przez noc rosną w lodówce , a rankiem pieczemy i po chwili mamy świeże , ciepłe pieczywo :)

Składniki:

  • ( na 9 bułeczek )

    200 ml mleka

    150 ml wody

    kopiasta łyżka masła

    650g mąki pszennej

    15g świeżych drożdży

    1,5 łyżki cukru

    1,5 łyżeczki soli

    1 jajko



    Dodatkowo :

    1 jajko + łyżka mleka

    mak
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pszenne bułeczki śniadaniowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą , gdy będzie letnie odlewamy pół szklanki i w tym rozpuszczamy drożdże . Resztę mleka ponownie wstawiamy na gaz , dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy tak by było bardzo gorące ale nie zagotowało się . Odstawiamy .

    Do dużej miski wsypujemy mąkę , sól , cukier i wbijamy jajko . Następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i delikatnie łączymy je z mąką . Na końcu wlewamy resztę gorącego mleka i dobrze całość wyrabiamy . Gdy ciasto będzie elastyczne , miękkie i nie będzie kleiło się do rąk , nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce by urosło .
  • 2. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Blaszkę wstawiamy na noc do lodówki .

    Rankiem wyciągamy wyrośnięte pieczywo z lodówki i stawiamy na blacie kuchennym na 15-20 minut . W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200ºC .

    Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem , posypujemy makiem i nacinamy ostrym nożem .

    Pieczemy w rozgrzanym piecu przez 13-15 minut aż będą rumiane .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować