Pszenne bułeczki śniadaniowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy mleko z wodą , gdy będzie letnie odlewamy pół szklanki i w tym rozpuszczamy drożdże . Resztę mleka ponownie wstawiamy na gaz , dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy tak by było bardzo gorące ale nie zagotowało się . Odstawiamy .
Do dużej miski wsypujemy mąkę , sól , cukier i wbijamy jajko . Następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i delikatnie łączymy je z mąką . Na końcu wlewamy resztę gorącego mleka i dobrze całość wyrabiamy . Gdy ciasto będzie elastyczne , miękkie i nie będzie kleiło się do rąk , nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce by urosło .
2.Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Blaszkę wstawiamy na noc do lodówki .
Rankiem wyciągamy wyrośnięte pieczywo z lodówki i stawiamy na blacie kuchennym na 15-20 minut . W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200ºC .
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem , posypujemy makiem i nacinamy ostrym nożem .
Pieczemy w rozgrzanym piecu przez 13-15 minut aż będą rumiane .
Komentarze