Pszenne bułeczki z dodatkiem ziemniaków

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Taka bułeczka sucha czy z masłem zawsze jest pyszna.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - gotowane ziemniaki: 45 dekagramów
    - mąka pszenna: 90 dekagramów
    - mleko: 300 mililitrów
    - masło: 5 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - drożdże: 3 dekagramy
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pszenne bułeczki z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 100ml mleka rozpuścić drożdże, dodać do nich cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Do skręconych przez maszynkę ziemniaków dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, płynny tłuszcz i delikatnie ubite jajka na koniec dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść gładkie ciasto które przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pszenne bułeczki z dodatkiem ziemniaków 2. Kiedy ciasto dostatecznie wyrośnie odrywając małe porcje ciasta uformować bułeczki które jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
  • Pszenne bułeczki z dodatkiem ziemniaków 3. Piec w temp. 200 st około 15 min, przed pieczeniem można bułeczki posmarować mlekiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować