Pszenne bliny z gorącym sosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ta potrawa to smak mojego dzieciństwa. Jest pyszna czy na śniadanie czy słodki obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Mąka pszenna-niepełna szklanka
    Mleko-150 ml
    Drożdże-1/4 kostki
    Cukier-szczypta
    1 jajko
    1 jabłko
    Dżem z czarnego bzu
    Po szczypcie cynamonu i kardamonu
    Ekstrakt z wanilii
    sok z cytryny-łyżka
    ćwierć łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Masło klarowane -łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pszenne bliny z gorącym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mleko zagotowuję, wlewam je do mąki, i całość dokładnie mieszam. Czekam aż lekko przestygnie. Do mąki dodaję cukier i drobno pokruszone drożdże, teraz bardzo dokładnie rozcieram drożdże z ciastem na bliny. Następnie dodaję jajko, tarte jabłko i szczyptę cynamonu. Ciasto odstawiam na 10-15 minut.
    Kiedy ciasto rośnie zajmuję się sosem. Dowolną ilość dżemu-ja wzięłam 2 łyżki, podgrzewam razem z sokiem cytryny, wanilią i kardamonem, dodaję łyżkę wody. Podgrzewam aż wszystkie aromaty się wymieszają. Gdyby sos wydawał się za rzadki można dodać mąkę ziemniaczaną.
    Teraz wracam do blin, smażę je na dobrze rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Bliny smażą się bardzo szybko, więc kontroluję stopień zrozumienia. Gotowe placuszki przekładam na talerz, polewam sosem i zajadam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować