Pszenno-żytni chleb na kwaśnym mleku

4.45 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubicie zapach świeżo upieczonego chleba? Ja uwielbiam. :D Dopełnieniem jest wyśmienicie chrupiąca skórka i przepyszny smak domowego pieczywa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -300 ml kwaśnego mleka (kefiru, maślanki, zsiadłego mleka)
    -300 g mąki pszennej
    -150 g mąki żytniej
    -jajo
    -25 g świeżych drożdży
    -pół łyżeczki cukru
    -łyżeczka soli
    -tłuszcz do smarowania formy
    -płatki owsiane
    -sezam
Wystaw ocenę:

4.45 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pszenno-żytni chleb na kwaśnym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40 stopni, dodajemy do niego cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.
  • 3. Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy do niej ciasto, mokrą dłonią wyrównujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy chleb przez około 40 minut. Chleb musi delikatnie odchodzić od brzegów formy.
  • 5. Upieczone pieczywo chłodzimy na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśne mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować