Pszenno-żytni chleb na kwaśnym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy do temperatury około 40 stopni, dodajemy do niego cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
2.Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.
3.Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy do niej ciasto, mokrą dłonią wyrównujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
4.Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy chleb przez około 40 minut. Chleb musi delikatnie odchodzić od brzegów formy.
5.Upieczone pieczywo chłodzimy na kratce kuchennej.
Komentarze