Prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Wlewamy wermut i oliwę. Miksujemy na gładką masę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
2.Cebulę i bekon kroimy w małą kostkę. Żurawinę i orzechy drobno siekamy. Dusimy z bekonem i cebulą na łyżce oliwy. Studzimy. Paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię w kostkę.
3.Formę do tarty (śr. 26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wkładamy ciasto, a następnie bekon z cebulą, żurawiną i orzechami oraz oliwki, cukinię i paprykę. Posypujemy szałwią i skrapiamy resztą oliwy. Pieczemy ok. 25 minut w 200 °C.
Komentarze