Prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rodzina zajada się moimi potrawami. Ten przepis dostałam od koleżanki.

Składniki:

  • Ciasto: 25 dag mąki
    ● łyżeczka soli
    ● łyżeczka drożdży instant
    ● 10 łyżek wermutu
    ● 8 łyżek oliwy
    Oraz: 5 dag bekonu
    ● sól, pieprz
    ● 2 dag orzechów włoskich
    ● cebula
    ● 7,5 dag suszonej żurawiny
    ● 10 dag cukinii
    ● czerwona papryka
    ● 5 dag czarnych oliwek bez pestek
    ● kilka liści szałwii
    ● 3 łyżki oliwy
    ● mąka i tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Wlewamy wermut i oliwę. Miksujemy na gładką masę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Cebulę i bekon kroimy w małą kostkę. Żurawinę i orzechy drobno siekamy. Dusimy z bekonem i cebulą na łyżce oliwy. Studzimy. Paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię w kostkę.
  • 3. Formę do tarty (śr. 26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wkładamy ciasto, a następnie bekon z cebulą, żurawiną i orzechami oraz oliwki, cukinię i paprykę. Posypujemy szałwią i skrapiamy resztą oliwy. Pieczemy ok. 25 minut w 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szałwia Warzywa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować