125 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
około 3/4 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
1 małe jajko
Proziaki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
Podawać najlepiej świeże z dowolnymi dodatkami, np. serek wiejski, dżem, konfitura, miód, masło smakowe.
Porady
Kawałki ciasta pozostałe po wykrawaniu krążków ponownie zagniotłam i rozwałkowałam cieniutkie placuszki, które również usmażyłam na suchej patelni. Były rewelacyjnie chrupiące.
Komentarze