Proziaki pszenno-żytnie

4.51 (200 ocen)

Szybkie domowe pieczywo z patelni

Składniki:

  • 125 g mąki żytniej typ 720
    200 g mąki pszennej typ 650
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    duża szczypta soli
    około 3/4 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kluski Placki

Proziaki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • proziaki 1. Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
    Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
    Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
    Podawać najlepiej świeże z dowolnymi dodatkami, np. serek wiejski, dżem, konfitura, miód, masło smakowe.

Porady

Kawałki ciasta pozostałe po wykrawaniu krążków ponownie zagniotłam i rozwałkowałam cieniutkie placuszki, które również usmażyłam na suchej patelni. Były rewelacyjnie chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować