PROFITEROLE

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Profiterole to małe ptysie z nadzieniem. Upieczone z ciasta parzonego, a potem wypełnione masą karpatkową i udekorowane czekoladą. To idealny przysmak na wszelkie imprezy - każdy gość po nie chętnie sięga.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka wody
    - 65 g masła
    - 1 szklanka mąki typ 405
    - 4 jajka

    Masa:
    - 500 ml mleka
    - 150 g cukru
    - 2 pełne łyżki mąki pszennej
    - 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    - 200 g masła
    - sok z 1 cytryny

    Polewa:
    - 50 g czekolady gorzkiej
    - 30 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ptysie

Profiterole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    W garnku zagotować wodę z masłem, nie zdejmować z palnika.
    Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie odchodziła od ścianek garnka i będzie gęsta. To mieszanie będzie trwało ok. 5 minut. Masę dobrze ostudzić.
  • 2. Wbić jajka do zimnej masy i utrzeć mikserem, ma powstać gładkie ciasto. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować rozetki o średnicy 3 cm, oddalone od siebie o 2 cm.
  • 3. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 25 minut, do zrumienienia.
  • 4. Masa:

    Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki i rozmieszać w tej ilości mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    W garnku zagotować mleko z cukrem. Gdy się zagotuje to wlać wcześniej wymieszane mleko z mąką i energicznie mieszać, zagotować chwilkę. Powstały gęsty budyń ostudzić.
  • 5. Utrzeć masło mikserem aż zjaśnieje, następnie dodawać po jednej łyżce budyniu i dalej ucierać mikserem.
    Na samym końcu dodać stopniowo sok z cytryny i utrzeć.
  • 6. Powstałą masę umieścić w rękawie cukierniczym i naszprycować (długą końcówką) wcześniej upieczone profiterole.
    Zrobić polewę: Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Profiterole dowolnie udekorować polewą.

Porady

Przy przygotowaniu ciasta parzonego: - mąka zaparzona w wodzie z masłem stworzy masę, która musi być całkowicie ostudzona przed wbiciem do niej jajek (to bardzo ważne aby masa była zimna- warunek aby ciasto parzone wyrosło podczas pieczenia) - w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować