Aromatyczna babka cynamonowa

4.46 (195 ocen)

  • 60 min

Puszysta babka, idealna do kawy zwłaszcza dla lubiących cynamon. Bardzo prosta w przygotowaniu więc można upiec ją właściwie w każdej chwili.

  • 60 min

Składniki:

  • Na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka M/L
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżeczki cynamonu
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki oleju

    Polewa:
    tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g)
    3-4 łyżki mleka
    dowolna posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.46 (195 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Aromatyczna babka cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon.
  • 2. W osobnym naczyniu dobrze wymieszać pozostałe składniki.
  • 3. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie. Mogą pozostać grudki.
  • 4. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
  • 5. Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
  • 7. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
  • 8. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować