Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach

0 (0 ocen)

Zapraszam na moją pierwszą drożdżową babkę:)

Składniki:

  • 400 g mąki typ 450
    1 opakowanie drożdży instant
    120 ml mleka
    25 g cukru
    1 cukier waniliowy ( 16 g)
    2 jajka
    60 g masła lub margaryny
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    Skórka otarta z 1 pomarańczy

Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wymieszać suche skłądniki 1. Do miski przesiać mąkę. Dodać przesiane cukry i drożdże. Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać a tłuszcz roztopić i ostudzić.
  • dodac jajka 2. Do miski wbić jajka i dodać masło, wymieszać. Partiami dodawać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Posypać z wierzchu mąką i przykryć ściereczką. Odłożyć aż dwukrotnie urośnie.
  • dodać kawę 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną ( najlepsza jest bardzo miałka, ale można zmielić w młynku do kawy). Wyrobić ciasto ale nie za dokładnie aby było widać kawę
  • dodać skórke i wyrobić ciasto 4. Pomarańcz dokładnie wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę. Dodać do drugiej porcji ciasta i ponownie wyrobić.
  • wylepić formę do babki 5. Z każdego ciasta uformować kulki i układać jeden obok drugiego na przemian w formie do babki ( ja użyłam silikonowej- zwykłą posmarować masłem i wysypać bułką). Piec około 45-55 minut w 180 st. Ostudzić na kratce. Przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy