Prosta drożdżówka śniadaniowa lub podwieczorkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn....................
w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski i dodać jajka, cukier i podrosnięty zaczyn....................
wyrabiać spiralami miksera z 5-7 minut, następnie wlać ciepły ale nie gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta......................
dodać sparzone rodzynki i wmieszać w ciasto mikserem spiralami.............
keksówki 30 cm, posmarowana margaryna i obsypana mąką, do blaszki przełożyć ciasto........................
KRUSZONKA: 1/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, mąki tyle by kruszonka miała sypką konsystencję /ok. 1-1,5 szklanki/ posypać kruszonką wierzch ciasta, zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu................
blaszkę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika elektrycznego nastawionego na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40-50 minut, do suchego patyczka
Komentarze