prosta drożdżówka śniadaniowa lub podwieczorkowa

4.5 (150 ocen)

ta drożdżówka nam smakuje np. z nutellą śliwkowo-owocową, z różnymi dżemami, mąż lubi do tego masło, kawę zbożową z mlekiem..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • drożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 3/4 kostki, mąka tortowa 3/4 kg, sól - szczypta, rodzynki 1/2 szklanki, kruszonka - w opisie
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Prosta drożdżówka śniadaniowa lub podwieczorkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. drożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn....................

    w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski i dodać jajka, cukier i podrosnięty zaczyn....................

    wyrabiać spiralami miksera z 5-7 minut, następnie wlać ciepły ale nie gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta......................

    dodać sparzone rodzynki i wmieszać w ciasto mikserem spiralami.............

    keksówki 30 cm, posmarowana margaryna i obsypana mąką, do blaszki przełożyć ciasto........................

    KRUSZONKA: 1/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, mąki tyle by kruszonka miała sypką konsystencję /ok. 1-1,5 szklanki/ posypać kruszonką wierzch ciasta, zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu................

    blaszkę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika elektrycznego nastawionego na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40-50 minut, do suchego patyczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować