Prosta zupa z klopsikami

4.5 (201 ocen)

Zapraszam na sycącą zupę:)

Składniki:

  • Klopsiki:
    500 g mielonej łopatki ( chudej)
    3 kromki chleba tostowego
    ½ cebuli
    Sól do smaku
    ½ łyżeczki pieprzu
    Zupa:
    2 marchewki
    1 papryka czerwona
    20 cm pora
    4 średnie ziemniaki
    Sól,papryka mielona
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy Klops Klopsiki

Prosta zupa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki:
    Chleb namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać posiekaną drobno cebulę oraz porwany na małe kawałki chleb. Doprawić do smaku solą i pieprze, dobrze wymieszać. Z masy mięsnej formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotować wodę i wrzucić klopsiki. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Następnie wyjąć klopsiki. A wywar przecedzić przez sito.
  • 2. Zupa:
    Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Zeszklić je a następnie przełożyć do garnka z gotującym się wywarem. Gotować do miękkości warzyw. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić je na plastry lub w kostkę i wrzucić do garnka. Całość gotować około 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i paprykę. Przełożyć klopsiki i gotować jeszcze 2 minuty, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować