Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Balony nadmuchać, aż uzyskamy wielość małej piłki. Umyć gąbką z płynem do naczyń. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
2.Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( na małej mocy). Czekolada nie powinna być za gorąca. Na blasze lub dużej desce rozłożyć papier do pieczenia i nałożyć łyżkę czekolady. Rozsmarować na nieduże koło.
3.Balon włożyć do miski z czekoladą i oblepić balon dookoła, mniej więcej do połowy wysokości. Ustawić na krążku czekolady. Czynność powtórzyć z pozostałymi balonami.
4.Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
5.Z pozostałej czekolady wycisnąć wzroki-serduszka. Na papierze do pieczenia narysować serduszka a potem obrysować je czekoladą. Również wstawić do lodówki.
6.Krem:
Porzeczki przełożyć do rondelka ( nie ma potrzeby ich rozmrażać). Dodać okolo1/4 szklanki wody. Gotować do miękkości i rozpadnięcia owoców. Mniej więcej w połowie gotowania dodać cukier brzozowy,wymieszać. Następnie przetrzeć owoce przez sito.
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Z otrzymanego musu owocowego odłożyć 3-4 łyżki, a do większej części dodać żelatynę . Wymieszać, aby nie było grudek.
7.Zostawić do ostygnięcia. Do porzeczek dodać serek homogenizowany i połączyć. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
8.Wykonanie:
Foremki czekoladowe wyjąć z lodówki. Za pomocą szpilki przebić balon i ostrożnie wyjąć go ze środka miseczki. Gdy krem będzie na granicy tężenia, przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do miseczki. Wstawić do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie polać odłożonym sosem owocowym i wbić czekoladowe serduszka. Smacznego!
Komentarze