Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu

1.5 (2 ocen)

Zapraszam na prosty w wykonaniu, nie wymagający wielu składników,uroczy deser walentynkowy:)

Składniki:

  • 130 g gorzkiej czekolady
    250 g porzeczek czerwonych mrożonych
    125 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
    2 łyżeczki żelatyny
    30 g cukru brzozowego
    3 balony
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-155q8n8 1. Balony nadmuchać, aż uzyskamy wielość małej piłki. Umyć gąbką z płynem do naczyń. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

  • image-19ldguo 2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( na małej mocy). Czekolada nie powinna być za gorąca. Na blasze lub dużej desce rozłożyć papier do pieczenia i nałożyć łyżkę czekolady. Rozsmarować na nieduże koło.
  • image-1ungfu5 3. Balon włożyć do miski z czekoladą i oblepić balon dookoła, mniej więcej do połowy wysokości. Ustawić na krążku czekolady. Czynność powtórzyć z pozostałymi balonami.
  • image-1cd3cf8 4. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • image-16bkp25 5. Z pozostałej czekolady wycisnąć wzroki-serduszka. Na papierze do pieczenia narysować serduszka a potem obrysować je czekoladą. Również wstawić do lodówki.
  • image-2b45lni 6. Krem:
    Porzeczki przełożyć do rondelka ( nie ma potrzeby ich rozmrażać). Dodać okolo1/4 szklanki wody. Gotować do miękkości i rozpadnięcia owoców. Mniej więcej w połowie gotowania dodać cukier brzozowy,wymieszać. Następnie przetrzeć owoce przez sito.
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Z otrzymanego musu owocowego odłożyć 3-4 łyżki, a do większej części dodać żelatynę . Wymieszać, aby nie było grudek.
  • image-0hs6bpq 7. Zostawić do ostygnięcia. Do porzeczek dodać serek homogenizowany i połączyć. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
  • 8. Wykonanie:
    Foremki czekoladowe wyjąć z lodówki. Za pomocą szpilki przebić balon i ostrożnie wyjąć go ze środka miseczki. Gdy krem będzie na granicy tężenia, przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do miseczki. Wstawić do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie polać odłożonym sosem owocowym i wbić czekoladowe serduszka. Smacznego!

Porady

3 porcje po 268 kacl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować