Myślę, że to ciasto można spokojnie zaliczyć do wypieków świątecznych, ale nie tylko. Ja lubię makowce nie tylko w Święta. Na co dzień prowadzę bloga smakujmy.pl.
Składniki:
1/3 szklanki maku
3/4 szklanki mleka
20 dag miękkiego masła
łyżka skórki startej z pomarańczy
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. soku z pomarańczy
Polewa:
15 dag gorzkiej czekolady
1/2 szkl. śmietany 30 %
Prosty ucierany makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak mieszamy z mlekiem, odstawiamy. Osobno miksujemy masło, skórkę pomarańczową i cukier na puszystą masę. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, a następne wsypujemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sok pomarańczowy i mleko z makiem, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy 75 min.
Polewa: z pokruszonej czekolady i śmietany ucieramy na parze polewę, polewamy nią ostudzone ciasto.
Komentarze