Prosty ucierany makowiec

0 (0 ocen)

Myślę, że to ciasto można spokojnie zaliczyć do wypieków świątecznych, ale nie tylko. Ja lubię makowce nie tylko w Święta. Na co dzień prowadzę bloga smakujmy.pl.

Składniki:

  • 1/3 szklanki maku
    3/4 szklanki mleka
    20 dag miękkiego masła
    łyżka skórki startej z pomarańczy
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    2 szklanki mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl. soku z pomarańczy
    Polewa:
    15 dag gorzkiej czekolady
    1/2 szkl. śmietany 30 %

Prosty ucierany makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak mieszamy z mlekiem, odstawiamy. Osobno miksujemy masło, skórkę pomarańczową i cukier na puszystą masę. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, a następne wsypujemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sok pomarańczowy i mleko z makiem, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy 75 min.
    Polewa: z pokruszonej czekolady i śmietany ucieramy na parze polewę, polewamy nią ostudzone ciasto.

Porady

Zapraszam na mojego bloga smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy