Pizzę najlepiej przygotować na mące typ 00, ostatecznie można zastąpić typem 500, wtedy będzie bardziej "amerykańska" ;) Zapraszam wszystkich do pieczenia!
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na dwie pizze 25-30 cm:
12 g świeżych drożdży
300 g mąki typ 00 lub 500
180 ml ciepłej wody
3/4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
200 g pomidorów w puszce (wraz z zalewą)
1/2 łyżki oliwy
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatki do pizzy pikantnej:
1 kulka mozzarelli, utartej
1 mała cebula, pokrojona w piórka
1 papryczka chilli, pokrojona w krążki
5 plasterków dobrego salami
Dodatki do pizzy łagodnej:
1 kulka mozzarelli, utartej
4 plastry ananasa, pokrojone w ćwiartki
1/2 łyżeczki oregano
ew. kilka liści świeżej bazylii
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Prawdziwa włoska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z przygotowanej wody odlewamy odrobinę do szklanki (około 1/4 szklanki), wsypujemy do niej łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże. Odstawiamy na bok na 10 minut. Następnie wsypujemy do dużej miski resztę składników na ciasto i przygotowany zaczyn. Zagniatamy minimum 15 minut. Ciasto po kilku minutach robi się bardzo sprężyste i ugniatanie staje się dziecinnie proste :) Nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (np. w okolice kaloryfera).
2.W między czasie zaczynamy przygotowywać sos. Wszystkie składniki Umieszczamy w garnuszku i gotujemy około 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy na bok.
3.To jest moment, w którym należy zacząć rozgrzewać piekarnik. Ustawiamy temperaturę na 250-265 stopni. Wraz z piekarnikiem nagrzewamy kamień lub blaszkę, na której będziemy piec. Blaszkę należy posmarować odrobiną tłuszczu, żeby ciasto się nie przykleiło.
4.Na blat podsypany mąką wyciągamy nasze ciasto. Ugniatamy jeszcze przez chwilę i kroimy na dwie równe części. Każdą kulkę zaczynamy rozciągać lub podrzucać ;) , aż osiągnie rozmiar 25-30 cm średnicy. Nie używamy wałka, bo ciasto straci puszystość
5.Przygotowany krążek kładziemy na drewnianej desce MOCNO posypanej mąką (w przeciwnym razie pizza nie zsunie się do piekarnika - uwierzcie mi na słowo :) ), smarujemy przygotowanym sosem, układamy wszystkie dodatki (w przypadku łagodnej pizzy świeże liście bazylii kładziemy już na przygotowaną pizzę) i przenosimy do piekarnika. Zsuwamy na przygotowany kamień/blaszkę. Pieczemy 10-12 minut, aż boki ładnie się zarumienią. Gotowe! :)
Komentarze