Prawdziwie śląski obiad Wołowe rolady z kluskami i modrą kapustą

4.5 (140 ocen)

Prawdziwie śląski obiadWołowe rolady z kluskami i modrą kapustą.Ślonski łobiod : rolada, modro kapusta i gumuklyjzy polone zołzom.

Składniki:

  • Składniki :

    6 plastrów mięsa wołowego,
    200g boczku wędzonego,
    200g mięsa mielonego,
    1 duża cebula,
    3 ogórki kiszone,
    musztarda,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    bulion. ( tak aby zakrywał mięso na 3/4 wysokości )

    Składniki kluski śląskie : gumiklyjzy :

    600g ugotowanych ziemniaków,,
    2 jajka,
    mąka ziemniaczana,
    sól.

    Składniki kapusta czerwona: Modro kapusta :

    1 mała czerwona kapusta,
    150g - 200g wędzonego boczku,
    1 cebula,
    sól,
    pieprz,
    szczypta cukru,
    2-3 łyżki ocet winny.

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prawdziwie śląski obiad wołowe rolady z kluskami i modrą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Mięso rozbij i posmaruj musztardą. Do miski włóż mięso mielone, pokrojony w kostkę boczek, drobno pokrojone ogórki kiszone oraz pieprz i sól. Dokładnie wyrób masę. Na każdy plaster mięsa ułóż farsz. Zawiń w roladkę i zwiąż sznurkiem spożywczym. Każdą roladę posyp pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni posmaż mięso z każdej strony. Wlej bulion i duś 40 minut. Następnie garnek włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i piecz pod przykryciem przez godzinę.
  • 2. Przygotowanie klusek śląskich : gumiklyjzy :

    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski. Wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.

    Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielkie kluski. Palcem zrób dziurkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
  • 3. Przygotowanie kapusty czerwonej : Modro kapusta :

    Kapustę oczyść i posiekaj drobno. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut. Boczek pokrój i podsmaż na suchej patelni. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż razem z boczkiem parę minut. Do boczku dodaj kapustę i duś parę minut. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować