Prawdziwki marynowane

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

W tym roku las obrodził nam znakomicie i prócz suszonych grzybów, które są u mnie na pierwszym miejscu, udało się także zamknąć troszkę tego dobrodziejstwa w słoiczkach. Przepis podpatrzony na stronie Mojetworyprzetwory.

Składniki:

  • Prawdziwki- najlepiej malutkie

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli

    Ponadto na każdy słoiczek:
    1/4 cebuli
    1/2 łyżeczki ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
    2-3 listki laurowe
    1 pełna łyżka gorczycy

Prawdziwki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obieramy dokładnie i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i delikatnie solimy. Gotujemy od momentu zagotowania ok 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi "uciec" z garnka. Gorące grzyby odcedzamy i porządnie przelewamy zimną wodą. Nakładamy do połowy wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dodajemy cebulę, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i dokładamy grzybów. Wierzch przysypujemy gorczycą.
  • 2. Składniki na zalewę gotujemy. Jeszcze ciepłą zalewamy grzybki. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy na mokro 10 minut od momentu zagotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy