W tym roku las obrodził nam znakomicie i prócz suszonych grzybów, które są u mnie na pierwszym miejscu, udało się także zamknąć troszkę tego dobrodziejstwa w słoiczkach. Przepis podpatrzony na stronie Mojetworyprzetwory.
Prawdziwki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby obieramy dokładnie i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i delikatnie solimy. Gotujemy od momentu zagotowania ok 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi "uciec" z garnka. Gorące grzyby odcedzamy i porządnie przelewamy zimną wodą. Nakładamy do połowy wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dodajemy cebulę, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i dokładamy grzybów. Wierzch przysypujemy gorczycą.
2.Składniki na zalewę gotujemy. Jeszcze ciepłą zalewamy grzybki. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy na mokro 10 minut od momentu zagotowania.
Komentarze