Sezon pomidorowy w pełni. Pomidory są teraz słodziutkie i pachnące krzaczkiem. Jest to idealny moment żeby wykorzystać je do zrobienia szybciutkiego i cudownie smacznego sosu. Aromatycznego, pachnącego bazylią i smakującego dzieciństwem.
15 min
Składniki:
dla 4 osób:
5 dużych pomidorów
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
około 50g masła
sól, pieprz
Sos ze świeżych pomidorów z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, naciąć w kształt X i sparzyć wrzątkiem. pozostawiać na około 30-60 sekund i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki a bazylię poszatkować. Zostawić nieco do dekoracji.
2.Roztopić masło podsmażyć na nim pomidory z bazylią do zredukowania płynu. Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem.
3.Sos można wg. gustu zblendowac na gładko lub zostawić w pierwotnej formie.
Komentarze