Prawie meksykańska enchilada

5 (145 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie z meksykańską nutą.

  • 60 min

Składniki:

  • - pierś kurczaka (podwójna)
    - opakowanie tortilli (minimum 5 szt.)
    - 1 papryka czerwona
    - 4 łodygi selera naciowego
    - 1 cebula
    - 1 puszka kukurydzy (kto lubi to – puszka czerwonej fasoli)
    - 25 dkg sera żółtego
    - papryczka chilli
    - puszka krojonych pomidorów w zalewie
    - przyprawy wg uznania – u mnie : papryka ostra, papryka słodka, pieprz, szczypta kolendry mielonej, szczypta cynamonu, czosnek granulowany i trochę niedźwiedziego, sporo przyprawy do gyrosa, dosolić vegetą.
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Prawie meksykańska enchilada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Pierś kurczaka kroimy w plastry, następnie w paski, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i

    na 15 min do lodówki.

    Paprykę, selera, cebulę, papryczkę chili (bez nasion) drobno kroimy w kostkę.

    Pierś kurczaka wrzucamy na olej w gorącej patelni, smażymy. Dodajemy pokrojone warzywa,

    podlewamy 1/3 szkl. wody, dodajemy kukurydzę i smażymy na wolnym ogniu, mieszając aż

    warzywa lekko zmiękną. Farsz gotowy.
  • image-0xqk55i 2. Ser żółty tarkujemy, pomidory w puszce doprawiamy cukrem, vegetą i pieprzem (ma być

    smaczne).
  • image-0m27qhk 3. Na tortillach wykładamy farsz, zwijamy i układamy np. w naczyniu żaroodpornym.
  • image-160wgsl 4. Na tortillach wykładamy farsz, zwijamy i układamy np. w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z krojonych pomidorów, posypujemy serem tartym i wstawiamy do piekarnika na 30 min. w temp. 200 °C.

Porady

Dobrze smakuje podane z surówką z pomidora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować