Prawie pendolino

0 (0 ocen)

To moje pierwsze skojarzenie po zobaczeniu tego zdjęcia - stąd nazwa...

Składniki:

  • Kruchy spód:
    270 g mąki pszennej
    150 g margaryny
    150 g cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa malinowa:
    550 g malin
    1/4 szklanki wody
    8 łyżek cukru
    5 łyżek kaszy mannej

    Masa budyniowa:
    4 i 1/2 szklanki mleka
    3 opakowania budyniu waniliowego (na 1/2 L mleka każde)
    8 łyżek cukru
    70 g wiórków kokosowych

    Polewa miodowa:
    250 g margaryny lub masła
    4 łyżki miodu
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mleka
    200 g zabielacza do kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Prawie pendolino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prawie pendolino 1. Na kruchy spód margarynę rozpuścić - wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę i utrzeć na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blachy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Prawie pendolino 2. Maliny rozgotować w wodzie z cukrem (około 5 min) - ostudzić. Wsypać kaszę, wymieszać i odłożyć na około 30 min.
  • Prawie pendolino 3. Na ciasto wyłożyć masę malinową i piec 15 min (180 - 200 st. C).
  • Prawie pendolino 4. Składniki do przygotowania masy budyniowej dokładnie wymieszać - zagotować. Garącą masę wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto. Piec jeszcze 35 min (180 - 200 st. C).
  • Prawie pendolino 5. Na polewę miodową margarynę lub masło, mleko, miód i cukier razem zagotować. Całkowicie wystudzić. Następnie wsypać zabielacz i dokładnie wymieszać.
  • Prawie pendolino 6. Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować