Prażuchy

4.5 (201 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana od lat przyrządzana u mnie w domu, w okresie letnim - na dworze w żeliwnym garnku nad ogniskiem, w zimie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Składniki:

  • ok 12 większych ziemniaków
    3-4 cebule
    1 większa marchewka
    1 kiełbasa podwawelska
    1/4 główki kapusty białej
    przyprawy: sól, pieprz, wegeta, ostra papryka, zioła prowansalskie,
    kilka plasterków masła
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone ziemniaki 1. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki.
  • Pokrojona kiełbasa i cebula 2. Kiełbaskę pokroić na 4 części, cebulę w piórka, a marchewkę w plasterki.
  • Poszatkowana kapusta 3. Kapustę białą poszatkować.
  • Przyprawione ziemniaki 4. Układać na przemian składniki w naczyniu żaroodpornym : ziemniaki, kiełbaska, cebula, kapusta,marchewka itd. Każdą warstwę ziemniaków należy posypać przyprawami: sola, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. Na sam wierzch ułożyć kilka plasterków masła lub przed wkładaniem składników nasmarować naczynie tłuszczem.
  • Prazuchy w piekarniku 5. Prażuchy piec przykryte w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1 -1,5h. Po upływie 40 min należy naczynie wyjąć i przemieszać składniki, gdy będzie mało przyprawione dosolić lub dodać pieprzu.

Porady

Można również dodać pokrojoną marchewkę w pól plasterki. Znajomi dodają również buraczki pokrojone w mniejsze kawałki, polecam również bardzo smaczne. W wersji bogatszej można dodać także pokrojony w kosteczkę boczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować